Cimitirul vesel Sapanta

cimitirul sapantaComuna Sapanta, situata la doar 4 km distanta de granita cu Ucraina este faimoasa in toata lumea pentru orginalul "Cimitir Vesel" pe care il gazduieste. Un altfel de cimitir, cu cruci pictate in culori vii peste care domneste un albastru special, care de mult timp poarta numele locurilor: Albastru de Sapanta.

Mesterul Stan Ioan Patraa, creatorul acestui cimitir, a cioplit prima cruce in 1935. Dupa moartea lui, in 1977, mestesugul i-a fost mostenit si continuat pana in zilele noastre de ucenicul lui, Dumitru Pop.

Fiecare cruce este diferita de cealalta: imaginile cioplite in lemn infatiseaza in mod naiv una din caracteristicile vietii celui ingropat acolo iar epitafurile sunt scurte poezioare lipsite de obisnuitele clisee si pline de talc, scrise la persoana I, ca o spovada a raposatului insusi.

Manastirea Barsana

barsana 2Biserica de lemn din Barsana, cu hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului", a fost construita in anul 1720 pe locul numit "Podurile Manastirii" si mai tarziu, in 1806, mutata pe dealul Jbar, unde se afla si acum. În 1999, a fost inclusa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Legenda spune ca mai demult, pe dealul Jbar era un cimitir de ciumati. Oamenii secerati de molima au fost inmormantati in graba, fara servicii religioase. Satenii au mutat bisericuta de lemn pe Jbar, avand convingerea ca victimele ciumei isi pot dormi somnul de veci doar daca li se face o slujba religioasa.

Chiar si in ziua de azi, multi din locuitorii Barsanei cred ca o data cu biserica, s-au mutat pe sub pamant si mortii de la Podurile Manastirii, pentru a-si continua odihna la umbra bisericii.

 

Manastirea Sf. Ana Rohia

sf ana rohiaManastirea Rohia este inconjurata de paduri si privelisti uimitoare. Este un adevarat loc al spiritualitatii, calm si primitor. Manastirea este cunoscuta si vizitata de multi oameni pentru faptul ca aici si-a petrecut ultimii ani din viata Nicolae Steinhardt, care s-a convertit la ortodoxism spre finalul vietii.

Temelia manastirii a fost pusa in 1926 de Nicolae Gherman in amintirea fiicei sale Ana care s-a imbolnavit si a murit in 1922. In vis, fiica sa il indruma sa construiasca o manastire in afara Rohiei.

Un complex de cladiri sunt dedicate rugaciunii si reculegerii calugarilor. In timpul perioadei comuniste doar unui singur calugar i-a fost permis sa ramana la manastire. El este aici si astazi si se ocupa de bunul mers al activitatii manastirii. Manastirea primeste vizitatori de-a lungul anului.

Tara Lapusului

tara lapusului 1tara lapusuluiTara Lapusului de azi ne ofera o priveliste asupra vietii care o duc oamenii de aici; traiesc vremuri moderne, dar si mentin traditiile vechi de secole. Tehnicile vechi si cele noi de fabricare si prelucrare a lemnului se imbina armonios.

Exista numeroase drumuri pe care se poate ajunge in Tara Lapusului, care mai este faimoasa si datorita manastirilor de aici, cea mai des vizitata fiind manastirea Rohia.

Ruta din Baia Mare pana in Lapus via Surdesti, Cavnic si pasul Rotunda este impresionanta avand un peisaj deosebit ce prezinta diverstatea formelor de relief din Maramures. Izvorand de sus din munti, Lapusul isi continua cursul prin vaile ce se deschid oferindu-le iubitorilor de plimbari posibilitatea de a se opri pe malul raului la un picnic sau posibilitatea de a se racori in apele sale.

Muzeul etnografic Sighetu Marmatiei

muzeul etno sighetmuzeul etno sighet 2Prezenta colectie, organizata într-o conceptie moderna, a fost definitivata si deschisa publicului în decembrie 1971.

Muzeul Etnografic functioneaza în sali dispuse în circuit deschis si este structurat pe principalele categorii ale culturii populare.

Holul de la intrare gazduieste un stand cu vânzare, de unde vizitatorii pot achizitiona obiecte artizanale, copii sau replici dupa obiectele de patrimoniu, carti, ilustrate, materiale de promovare.

Circuitul muzeului propriu-zis incepe prin prezentarea ocupatiilor primare ale localnicilor din zona Maramuresului.

Se continua cu expozitia dedicata obiectelor folosite la pastorit si în agricultura, apoi cu un spatiu dedicat uneltelor si tehnicilor folosite în confectionarea textilelor de casa. Urmeaza prezentarea mobilierului taranesc, într-o varietate extrem de mare, elemente de arhitectura traditionala, textile de interior, portul popular, ceramica, iar în final, într-un spatiu mai generos, sunt prezentate obiceiurile de iarna, prin etalarea unei selectii de masti traditionale.

Bisericile din lemn din Maramures

Istoria Maramuresului este transmisa prin graiul lemnului bisericilor.

De-a lungul secolelor, conducatorii straini ai Maramuresului nu le-au permis oamenilor locului sa construiasca biserici din piatra sau din materiale care sa faca acea constructie sa dainuie peste ani; satenii nu sau lasat intimidati si au ridicat minunate biserici de lemn pentru a putea fi aproape de Dumnezeu.

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.secret-garden.ro/atractii-turistice#sigProId1ef084b30f

 

Partiile de ski: Suior, Cavnic, Mogosa

Partiile de schi Suior

Altitudine: 668 m

Dimensiune traseu schiabil: 900m-1500m

Distanta fata de hotel: cca. 15km

Distanta fata de Baia Mare: 18 km

Accesul spre Complexul Turistic Suior se face pe DN 18, pe traseul Baia Mare - Baia Sprie - Sighetu Marmatiei. Locatia este semnalizata cu indicatoare la intersectia dintre DN 18 si soseaua secundara care duce la complex.

 

Partiile de schi Cavnic - Icoana

cavnic

Altitudine: 1.000 m

Dimensiune traseu schiabil: 120m-800m

Partia ROATA - domeniu schiabil de apoximativ 3000 m

Distanta fata de hotel: cca. 16km

Distanta fata de Baia Mare: 32 km

Accesul spre partia Roata de la Cavnic se face pe DJ 109F, pe drumul care face legatura intre Cavnic si Ocna Sugatag. Partia este situata pe partea dreapta, pe sensul de urcare.

 

Partiile de schi Mogosa

mogosa

Altitudine: 750 m

Dimensiune traseu schiabil: 2200m

Distanta fata de hotel: cca. 18km

Distanta fata de Baia Mare: 22 km

Accesul spre Mogosa se face pe DN 18, pe traseul Baia Mare - Baia Sprie - Sighetu Marmatiei. Locatia este semnalizata cu indicatoare la intersectia dintre DN 18 sisoseaua secundara care duce la complex.

 

Trasee off-road

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.secret-garden.ro/atractii-turistice#sigProIdd2cd75ed80

Obiective turistice si puncte de interes

Maramuresul este un colt al Europei foarte putin cunoscut. In mijlocul unui relief deluros si al unor vai bogate, traiesc oameni, iar majoritatea inca urmeaza stilul de viata agrar traditional. Viata lor poate parea grea si simpla - si chiar este - o lupta milenara impotriva vremii, pentru a cultiva recolte si pentru a creste animale, pentru a lucra din zori si pana in seara fara multele conforturi mecanicizate si electronice pe care noi le credem esentiale. Dar aceasta viata se poate rasplati prin simplitatea pe care o arata fiecare zi de munca, iar familia si prietenii garanteaza ca adesea se pot gasi motive de sarbatoare.

Comuna Sisesti atestata documentar in 1411 este situata la altitudinea de 300-450m, avand in partea de nord-est si nord masivul Gutai (1443m) si Ignis (1307m). Localitatea e situata pe piemontul Negreii, la adapostul muntilor vulcanici. Comuna Sisesti si satele apartinatoare se incadreaza in satele de tip rasfirat, cu vetre bine conturate. Aici s-a dezvoltat o economie complexa, axata in special pe cresterea animalelor, pomicultura si prelucrarea lemnului.

 Comuna beneficiaza de un climat moderat continental, la adapost fata de influentele est-europene, fiind barate de lantul muntilor vulcanici Ignis-Gutai-Tibles.

 Localitatea Sisesti este legata de numele si destinul marelui luptator pentru unirea Transilvaniei cu Romania, preotul greco-catolic Vasile Lucaciu (1852-1922), unul dintre conducatorii miscarii memorandiste din 1892-1894. Muzeul memorial Vasile Lucaciu cuprinde Scoala Romaneasca infiintata in anul 1905, Casa Parohiala, Locul de adunare si Izvorul Romanilor. In incinta muzeului se afla bustul "Leului de la Sisesti" - opera sculptorului G. Abrihan.

In Danesti se gaseste un parc de conifere, secular, la poalele dealului Mandra Verde. De la Danesti porneste un traseu turistic nemarcat, pe Valea Bulzului, spre Vf. Mogosa (1246m). Dealurile Negreia (549m) si Mandra (410m) impresioneaza prin frumusete, fiind excelente locuri de belvedere.

La Plopis se afla o biserica de lemn de la sfarsitul sec. XVIII-lea, monument de arhitectura, construita in anul 1798 si face parte din patrimoniul mondial.

Cavnicul, datorita numarului mare de zile de iarna este cunoscut si ca polul zapezii din Maramures, lucru care constituie un avantaj pentru cei ce iubesc sportul hivernal. Dupa lucrarile executate in anii trecuti, suprafata pe care se poate schia in fostul oras minier a crescut la 8,5 kilometri. Cele sapte partii, din care trei sunt noi, au o lungime de 800-2000m si o inclinatie intre 19 si 37 de grade, ceea ce le face potrivite atat pentru incepatori, cat si pentru avansati sau chiar profesionisti.